Satumetsä

 Hei, kaikki Satumetsän eläjät.

Tässä verkkovaari.

 

Tulin tänne puhumaan Maailmankuvasta.

Olette varmaan panneet merkille, että ihmisillä – kaikilla on omanlaisensa käsitys tästä meidän yhteisestä maailmastamme.

Miten maailma on syntynyt.

Miten luonto ja miten eläimet ja ihmiset

Ihmisiä nyt pidetään aika yleisesti eläiminä, vain jonkunverran kehittyneempinä.

Tästä on erilaisia käsityksiä.

Kirkolla – puhun tässä nyt kristillisestä uskosta – on oma oppinsa näistä asioista.

Jumala on kaiken luonut.

 

Nyt jo voi huomata, että melkoisessa Satumetsässä me ihmiset elämme.

Olemme tietenkin kaikki erimieliset kovin oikeassa ja ne muut – toisin ajattelevat ovat väärässä.

Aihe on kiinnostava.

Ole kuulolla jos olet samaa mieltä.

Yleensä Oma Maailmankuva ei välttämättä ole niin tarkkaan harkittu mutta kuitenkin on käsitys siitä mistä kaikki alkoi ja mitä tapahtuu tämän elämän jälkeen.

 

Miksi puhun Satumetsästä?

Minusta se kuvastaa hyvin tilannetta. Näihin aiheisiin liittyy niin paljon erilaisia käsityksiä, väitteitä, traditioita ja selityksiä, että kyllä — melkoisessa satumetsässä me ihmiset elämme.

Olen kirjoittanut kolme kirjaa, joiden toivon voivan selventää ajatuksia niille, jotka haluavat aloittaa tietoisemman kulkemisen tässä meidän satumetsässämme.

Ne eivät ole satukirjoja. Olen tietokirjailija.

 

Kirjat ovat kuin sienikarttana, ettei tule nautituksi, jotain mitä ei oikeasti tarkoittanut.

Aloitetaan kirjasta Uskonnoton vs Uskova – Maailmankuvat vertailussa.

Sukelsin ateistiseen ajatteluun. Kirja on tavallaan haastattelukirja. Valitsin kuusi viisasta tiedemiestä, jotka edustavat tieteellistä eli uskonnotonta maailmankuvaa ja jotka ovat kirjoittaneet kirjoja aiheesta. Luin heidän ajatuksiaan ja vastaan niihin tässä kirjassani.

Kaikki heistä eivät tunnustaudu ateisteiksi eivätkä agnostikoiksi toiset haluavat tulla kutsutuiksi uskonnottomiksi.

Jos on uskonnoton niin silloin perustaa maailmankuvansa faktatietoon maailmankaikkeuden alusta, ihmisen ja kaiken elollisen syntymästä.

Siltä myös näyttää, että he uskovat tietävänsä. Hetkinen…. uskovat tietävänsä vaikka ovat uskonnottomia. He ovat tiedemiehiä ja uskovat tieteeseen…. taas uskovat.

No niin tieteellä on kerrottavana näistä asioista oikeastaan vain teorioita. Tieteessä ei puhuta faktatiedosta vaan juuri teorioista – siitä tiedosta, joka sillä hetkellä on parhaan tiedon mukaista. Muutenhan tieteen kehitys pysähtyisi.

 

Nykyisin on hyviä välineitä kun haluaa tietää jotain. Kysyin ChatGPT:n näkemystä Sekularismista.

ChatGTP kaivaa tiedot suuresta tietomassasta, joten sen esittämän näkemyksen voi ajatella heijastavan yleistä käsitystä.

 

Sekularismi  on kiinnostavaa  sillä valtaa alaa ihmisten mielissä.

Sen suosio voi johtua monista tekijöistä. Sekularismi korostaa maailmallisuutta.

Selviää, että Koulutuksen ja sivistyksen lisääntyminen ja Tieteellisen ajattelun leviäminen sekä Tieteellinen maailmankuva ovat Sekularismin taustalla.

Nähdään, että uskonto ja tiede olisivat olisivat toisensa pois sulkevia, jonkilaisia vastapooleja, joista järkevä ja älykkääksi itsensä kokeva ihminen tuntee vetoa enemmän tieteellispohjaiseen ajatteluun.

Mielestäni Uskonto ja Tiede eivät kuitenkaan ole välttämättä vastakkain. Ne ovat eri asioita.

Lopulta kai kysymys on siitä – mikä on totta!

Maailmankuvaa muodostaessa mielipide syntyy elämänkokemuksesta, siitä mitä tiede meille kertoo ja toisaalta myös kun tiede ei riitä selittämään. – Niin kuvaan tulee uskonnollisesta käsitys ja vakaumus.

Syntyy maailmankatsomus – maailmankuva – todellisuuskäsitys jonka perus

Ei myöskään nähdä kristinuskon myönteistä vaikutusta ihmiskuntaan pitkällä aikavälillä.

Väitän, että Luterilaisen kirkon monisatavuotinen vaikutus näkyy siinä, että me suomalaiset olemme viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin kansa. Satoja vuosia on evankeliumia tolkutettu suomalaisten päihin. Sellainen ei voi olla vaikuttamatta. Ei sillä että se evankeliumin saarnaaminen mitään täydellistä olisi ollut mutta kuitenkin.

Muitakin syitä tähän tilastoon varmasti löytyy.